Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш направи тази седмица нов опит

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш направи тази седмица нов опит
Коментари Харесай

Гутериш прави последни усилия да спаси зърнената сделка

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш направи тази седмица нов опит за разрешаване на рецесията със зърнената договорка, оповестява " Ройтерс ".

Той изпрати във вторник писмо до съветския президент Владимир Путин, в което предлага метод за по-нататъшно улеснение износа на съветски храни и торове и обезпечаване на продължаващите черноморски доставки на украинско зърно.

" Целта е да се отстранен трудностите, засягащи финансовите транзакции през Руската земеделска банка, което е съществена угриженост, изразена от Руската федерация, и в същото време да се даде опция за продължение на потока на украинско зърно през Черно море ", сподели представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик пред кореспонденти в сряда.

Сделката, позволяваща безвреден черноморски експорт на зърно и торове от Украйна, трябва да изтече в понеделник и Москва разгласи, че няма да я удължи.

Припомняме, че предстоящите договаряния сред съветския президент Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган остават единствената вяра. 

Черноморската самодейност за зърно, подписана сред Русия и Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година, имаше за цел да предотврати международна продоволствена рецесия, като разреши на украинското зърно, блокирано поради съветската инвазия, да бъде безвредно изнесено през черноморските пристанища.

В събота Ердоган съобщи, че оказва напън върху Русия да удължи зърнената договорка, изтичаща на 17 юли, с най-малко три месеца. Той разгласи посещаване на Путин през август.

Впоследствие обаче Кремъл посочи, че не е плануван телефонен диалог сред двамата водачи, нито е несъмнено, че такава среща ще се организира.

Анкара разгневи Москва с решението си от 8 юли да съобщи на Киев петима арестувани украински командири на част, която седмици наред защитаваше стоманодобивния цех в Мариупол. Кремъл твърди, че Анкара е нарушила споразуменията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР